О нама
Еко фарма Моравка је настала из љубави према квалитетној, старинској и природној храни. Свиња моравка је одабрана са разлогом јер се она узгајала у Србији пре доласка хибридних раса и наши стари памте баш њен укус меса.
Наш главни кувар, школовани кувар, Владимир, је своје искуство стекао у најелитнијим ресторанима у земљи и иностранству, научио цаке италијанских и шпанских кулинарских мајстора и сво своје знање претвара у укусне залогаје.
Други члан нашег тима, Жељко, је годинама радио као декоратер, у модној индустрији и организацији венчања. Жељко је наш креативац, иноватор и заслужан је за дизајн нашег лога, као и свих декорација и несвакидашњих идеја
Дарко који је своје 25-годишње искуство у продаји и маркетингу на управљачким позицијама стекао у 7 различитих индустрија, је коначно пронашао своју праву љубав, закључивши да свако од нас, након напорног дана, жели квалитетан и укусан залогај.
Наш најлепши члан, Мартина, која успешно води интернационалну компанију са преко 800 запослених на три континента, своје искуство у управљању великим системима, креирању стратегија и развојем стартапа, улаже целим срцем у Еко фарму Моравка.
Последњи али највреднији члан, Локи, Немац који је требао да буде овчар, али је доласком у Шумадију преквалификован, је веома је успешан у чувању свиња. Врло умиљат и дружељубив, али и брз, храбар и строг када треба отерати незване госте.
Три престижне награде
Постали смо препознатљиви по уникатним производима и укусима које тржиште Србије препознаје и воли. То су производи који спајају Шумадију са искуствима медитеранске кухиње.
Ове године смо добили позив да учествујемо на Новосадском сајму пољопривреде и одлучили смо се за три уникатна производа које, да ми знамо, нико други не производи на нашем тржишту:
Шумадијска питина – најквалитетнији производи из Шумадије у салама пореклом са италијанских Алпа
Кулатело од моравке – италијански традиционални специјалитет од шумадијске свиње
Салама Прованса – спој шумадијске свиње, са печеним лешником и сиром са плеснима по рецептури из Провансе
Освојити злато, сребро и бронзу на Новосадском сајму није само потврда квалитета наших производа, већ и признање једном ширем, дугорочном раду који у себи спаја традицију, иновацију и поштење у производњи.
За нас, то није само такмичење, већ и прилика да се представи оно најбоље што Србија има. Ми смо поносни што негујемо аутохтону расу свиња — моравку, коју одгајамо у природним условима, без хормона и индустријских препарата. Зато наши производи имају онај дубоки, аутентични укус који је препознатљив, али и прилагођен захтевима савременог потрошача и гастронома.



Од две свиње до озбиљне производње
Почели смо скромно, уз две свиње и само неколико сувомеснатих производа – пршут, сланину, врат, печеницу. Већ идуће године смо откупили двадесетак моравки. Видели смо да постоји велика потражња за нашим деликатесима па смо набавили прве свиње и направили крдо од стотињак свиња.
Дошли смо до тога да годишње прерадимо између око 200. У међувремену, ослушкујући тржиште и његове потреба развили смо читаву палету деликатеса – преко 30 различитих производа, од оних традиционалних, преко заборављених укуса, потпуно нових комбинација меса, коштуњавих плодова, сирева и вина.


Неретко експериментишемо са укусима
како бисмо спојили најбоље из нашег краја са старим, заборављеним рецептурама. Тако су настале саламе са пистаћима, саламе са буђавим сиром и печеним лешником, као и наш посебан понос – Шумадијска питина, инспирисана старом италијанском методом сушења меса, али прилагођена домаћем поднебљу уз сушену шљиву ранку, орахе и локално црно вино.
Стварамо и све оне заборављене укусе из ’70-их и ’80-их година које вас враћају у детињство, када је храна имала природну боју, укус и мирис. Оно време када су се саламе и кобасице правиле искључиво од меса, без било каквих хемијских додатака.
Локација
У Таковском крају, срцу Шумадије, на 600 метара надморске висине.
Наша фарма је смештена између Рудника и Рајца, свеж ваздух и специфична ружа ветрова идеално се уклапају у процес сушења меса. Далеко од индустрије и ужурбаности, ово поднебље даје посебну арому сваком нашем производу.
Тренутно имамо пет узгајивача по Шумадији и Мачви који за узгајају свиње за нас по нашим високим стандардима: свиње слободно шетају, хране се искључиво житарицама, травама, поврћем и жиром, узгајају се 14-16 месеци.