Moravka
Blago srpske tradicije
Moravka je crna rasa svinja i ime je dobila po reci Moravi u čijim dolinama je nastala. Dobijena je neplanskim i nesistematskim ukrštanjem stare rase Šumadinke sa britanskim Berkširom uz učešće Mangulice i Jorkšira.
Rasa je relativno stara jer su se mužjaci Berkšira uvozili za vreme Miloša Obrenovića kada je Srbija i doživela uspon u uzgoju ove rase. Uvidevši razliku u kvalitetu mesa moravki, Austrougarska se odlučuje za uvoz većih količina ovih svinja.
Tada je cela Srbija bila pokrivena Miloševim trgovcima, koji su obilayili sve sela u okolini reke Morave gde su se gajile. Bila su to krda crnih svinja koje su tu slobodno živele u prirodi i donosile solidne prihode tadašnjem Srpskom stanovništvu
Moravka je do pre desetak godina bila ugrožena vrsta sa svega stotinjak grla u Srbiji. Danas je sve popularnija i traženija zbog ukusa i kvaliteta mesa.
Rasne karakteristike
Izgled: Moravka je prepoznatljiva po crnoj boji, duguljastom telu i nešto dužoj crnoj dlaci. Ima srednje veličine blago oborene uši.
Otpornost: Ova rasa je prilagođena životu na otvorenom, vrlo je otporna na bolesti i vremenske uslove.
Ishrana: Hrani se prirodnom hranom: žitaricama, travama, korenjem i plodovima iz prirode.
Kvalitet mesa: Meso moravke je bogato Omega 3 masnim kiselinama, sadrži pozitivan holesterol i do 75% manje negativnog holesterola od hibridnih rasa svinja. Protkano je intramuskularnim mastima, koje mu daju izuzetan ukus i mekoću u svakom zalogaju. Masnoća se topi na sobnoj temperaturi.
Plodnost: Moravke su pažljive i brižne majke, same se oprase napolju i na debelom minusu. Čak vode računa i o drugim prasićima. Legla su nešto manja nego kod hibridnih rasa.

Zašto birate moravku?
Moravka nije samo svinja, ona je deo srpske tradicije i istorije, simbol prirodnog uzgoja i ukusa koji prepoznaju naše bake i deke. Italija i Španija čuvaju svoje starinske rase, zašto ne i mi?
Odabrali smo baš nju zbog svih navedenih karakteristika mesa. Pored toga, želimo da vam pokažemo da Srbija i Šumadija ima potencijala i znanja da se takmiči sa najboljim proizvođačima suvomesnatih proizvoda u svetu jer imamo svinju koja je po kvalitetu mesa na istom nivou.
Naša Eko farma Moravka posvećena je očuvanju ove dragocene rase i proizvodnji tradicionalnih suvomesnatih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Naši proizvodi dolaze od svinja iz slobodnog uzgoja, koje slobodno šetaju, riju zemlju, hranjenih prirodnom ishranom, bez veštačkih dodataka i ubrzanog tovljenja.