Hrana vam se brzo pokvari?
Čuvate je u frižideru, niska je temperatura i ponovo se pokvari. Zašto?
Jedan od glavnih uzroka kvarenja hrane su buđi kojima pogoduje visok nivo vlage. U frižideru čuvamo razne proizvode koji imaju različite karakteristike: neki su sveži, termički obrađeni, suvi, tečni, vlažni…
Sveži proizvodi se brzo kvare, termički obrađeni imaju malo duži rok trajanje, dok suvi mogu najduže trajati.
Rok trajanja svim proizvodima možete produžiti ukoliko ih pravilno čuvate.
Slede saveti:
Svi naši proizvodi su vakumirani i potpuno bezbedni i duže od 6 meseci od datuma pakovanja, navedeno na deklaraciji (letnji delikatesi 30 dana). Vakum im zadržava svežinu, ukus i štiti ih od kvarenja. Isečene proizvode, slajs pakovanja, nakon otvaranja čuvati u zatvorenim činijama, staklenim ili plastičnim. Nikako nemojte proizvode držati u otvorenim ili oštećenim vakum kesama jer će brzo promeniti ukus i pokvariti se.
Ako se u činiji pojavi vlaga ili kapljice vode, očistite ih papirnom salvetom ili ubrusom i vratite poklopljenu činiju u frižider. Nakon što pojedete proizvode, činiju operite, nemojte je ponovo koristiti.
Vlaga pogoduje buđima a korišćena činija je možda već zagađena, tj. postoji mogućnost da jako ubrza proces kvarenja novih proizvoda. Otvorena činija se lako zagadi od proizvoda u frižideru koji su krenuli da se kvare!
Komada mesa, kobasice i salame (u komadu), nakon otvaranja treba umotati u papir (papir za pečenje) kako bi meso moglo „da diše“ i čuvati ga u frižideru dalje od voća i povrća. Frižider će ih blago sušiti i trajaće znatno duže nego u zatvorenim činijama.
Svi naši proizvodi dolaze sa deklaracijama na kojima možete videti datum pakovanja kao i rok trajanja.
Dakle, činije uvek zatvorite a komadne proizvode zamotajte u papir.