Еко фарма Моравка
Природно, полако и са љубављу

Скролуј

Аутентична српска традиција у сваком залогају

Нашу причу започели смо с једноставном жељом да градски живот заменимо природом и пронађемо мир у сеоском окружењу. Идеја је била да понудимо нешто што се ретко може наћи на домаћем тржишту – врхунске сувомеснате производе прављене од свиње моравке, старе српске расе која је готово заборављена.

О нама

Страст, знање и заједничка визија. Наша породична прича окупила је три брата и једну снају, удружених са једном жељом – да спојимо кулинарску традицију и природни приступ узгоју свиња. Док један од нас користи своје тридесетпетогодишње искуство у кухињи, други се баве дизајном и креативношћу, трећи пословном и логистичком страном. Заједно, водимо Еко фарму Моравка на начин који осигурава беспрекоран квалитет и аутентичан укус сваког залогаја.

Од две свиње до озбиљне производње

Почели смо скромно, уз две свиње и само неколико сувомеснатих производа – пршут, сланину, врат, печеницу. Већ идуће године смо откупили двадесетак моравки, а данас, годишње прерадимо око 200. У међувремену, развили смо читаву палету деликатеса – преко 30 различитих производа, од оних традиционалних, преко заборављених укуса, потпуно нових комбинација меса, коштуњавих плодова, сирева и вина. Неретко експериментишемо са укусима како бисмо спојили најбоље из нашег краја са старим, заборављеним рецептурама. Тако су настале Питине са пистаћима, саламе са буђавим сиром и печеним лешником, као и наш посебан понос – Шумадијска питина, инспирисана старом италијанском методом сушења меса, али прилагођена домаћем поднебљу уз сушену шљиву ранку, орахе и локално црно вино.

Три престижне награде

Наш школовани кувар, Владимир, стално истражује могућности за новим рецептурама, уникатним производима и укусима. Инспирација је увек спој Шумадије са искуствима медитеранске кухиње. 

Тако су настали многи наши производи који нису специфични за наше поднебље а које тржиште Србије препознаје као висококвалитетне производе. 

Тако су настали и производи који су на овогодишњем Новосадском сајму пољопривреде освојили три престижне награде. 

Локација

У Таковском крају, срцу Шумадије, на 600 метара надморске висине.

Наша фарма је смештена између Рудника и Рајца, где се свеж ваздух и специфична ружа ветрова идеално уклапају у процес сушења меса. Далеко од индустрије и ужурбаности, ово поднебље даје посебну арому сваком нашем производу.

Тајна је у традиционалној рецептури

Све што радимо, радимо полако и са пуно пажње. Сољење, димљење, сушење и дозревање одвијају се према старинским и провереним методама. Овде нема пречица – месо мора да одстоји, да прими одговарајућу мешавину зачина и да се природно суши под утицајем повољних ветрова са Рудника и Рајца. Знамо да су време и пажња кључни састојци сваког врхунског производа.

Издвајамо из понуде

Препоручујемо