O nama
Eko farma Moravka je nastala iz ljubavi prema kvalitetnoj, starinskoj i prirodnoj hrani. Svinja moravka je odabrana sa razlogom jer se ona uzgajala u Srbiji pre dolaska hibridnih rasa i naši stari pamte baš njen ukus mesa.
Naš glavni kuvar, školovani kuvar, Vladimir, je svoje iskustvo stekao u najelitnijim restoranima u zemlji i inostranstvu, naučio cake italijanskih i španskih kulinarskih majstora i svo svoje znanje pretvara u ukusne zalogaje.
Drugi član našeg tima, Željko, je godinama radio kao dekorater, u modnoj industriji i organizaciji venčanja. Željko je naš kreativac, inovator i zaslužan je za dizajn našeg loga, kao i svih dekoracija i nesvakidašnjih ideja
Darko koji je svoje 25-godišnje iskustvo u prodaji i marketingu na upravljačkim pozicijama stekao u 7 različitih industrija, je konačno pronašao svoju pravu ljubav, zaključivši da svako od nas, nakon napornog dana, želi kvalitetan i ukusan zalogaj.
Naš najlepši član, Martina, koja uspešno vodi internacionalnu kompaniju sa preko 800 zaposlenih na tri kontinenta, svoje iskustvo u upravljanju velikim sistemima, kreiranju strategija i razvojem startapa, ulaže celim srcem u Eko farmu Moravka.
Poslednji ali najvredniji član, Loki, Nemac koji je trebao da bude ovčar, ali je dolaskom u Šumadiju prekvalifikovan, je veoma je uspešan u čuvanju svinja. Vrlo umiljat i druželjubiv, ali i brz, hrabar i strog kada treba oterati nezvane goste.
Tri prestižne nagrade
Postali smo prepoznatljivi po unikatnim proizvodima i ukusima koje tržište Srbije prepoznaje i voli. To su proizvodi koji spajaju Šumadiju sa iskustvima mediteranske kuhinje.
Ove godine smo dobili poziv da učestvujemo na Novosadskom sajmu poljoprivrede i odlučili smo se za tri unikatna proizvoda koje, da mi znamo, niko drugi ne proizvodi na našem tržištu:
Šumadijska pitina – najkvalitetniji proizvodi iz Šumadije u salama poreklom sa italijanskih Alpa
Kulatelo od moravke – italijanski tradicionalni specijalitet od šumadijske svinje
Salama Provansa – spoj šumadijske svinje, sa pečenim lešnikom i sirom sa plesnima po recepturi iz Provanse
Osvojiti zlato, srebro i bronzu na Novosadskom sajmu nije samo potvrda kvaliteta naših proizvoda, već i priznanje jednom širem, dugoročnom radu koji u sebi spaja tradiciju, inovaciju i poštenje u proizvodnji.
Za nas, to nije samo takmičenje, već i prilika da se predstavi ono najbolje što Srbija ima. Mi smo ponosni što negujemo autohtonu rasu svinja — moravku, koju odgajamo u prirodnim uslovima, bez hormona i industrijskih preparata. Zato naši proizvodi imaju onaj duboki, autentični ukus koji je prepoznatljiv, ali i prilagođen zahtevima savremenog potrošača i gastronoma.



Od dve svinje do ozbiljne proizvodnje
Počeli smo skromno, uz dve svinje i samo nekoliko suvomesnatih proizvoda – pršut, slaninu, vrat, pečenicu. Već iduće godine smo otkupili dvadesetak moravki. Videli smo da postoji velika potražnja za našim delikatesima pa smo nabavili prve svinje i napravili krdo od stotinjak svinja.
Došli smo do toga da godišnje preradimo između oko 200. U međuvremenu, osluškujući tržište i njegove potreba razvili smo čitavu paletu delikatesa – preko 30 različitih proizvoda, od onih tradicionalnih, preko zaboravljenih ukusa, potpuno novih kombinacija mesa, koštunjavih plodova, sireva i vina.


Neretko eksperimentišemo sa ukusima
kako bismo spojili najbolje iz našeg kraja sa starim, zaboravljenim recepturama. Tako su nastale salame sa pistaćima, salame sa buđavim sirom i pečenim lešnikom, kao i naš poseban ponos – Šumadijska pitina, inspirisana starom italijanskom metodom sušenja mesa, ali prilagođena domaćem podneblju uz sušenu šljivu ranku, orahe i lokalno crno vino.
Stvaramo i sve one zaboravljene ukuse iz ’70-ih i ’80-ih godina koje vas vraćaju u detinjstvo, kada je hrana imala prirodnu boju, ukus i miris. Ono vreme kada su se salame i kobasice pravile isključivo od mesa, bez bilo kakvih hemijskih dodataka.
Lokacija
U Takovskom kraju, srcu Šumadije, na 600 metara nadmorske visine.
Naša farma je smeštena između Rudnika i Rajca, svež vazduh i specifična ruža vetrova idealno se uklapaju u proces sušenja mesa. Daleko od industrije i užurbanosti, ovo podneblje daje posebnu aromu svakom našem proizvodu.
Trenutno imamo pet uzgajivača po Šumadiji i Mačvi koji za uzgajaju svinje za nas po našim visokim standardima: svinje slobodno šetaju, hrane se isključivo žitaricama, travama, povrćem i žirom, uzgajaju se 14-16 meseci.